Een natte kelder is meer dan hinderlijk. Als uw kelder leefruimte heeft, kan elk type vocht vloerbedekkingen, gipsplaten en kozijnen verpesten. Zelfs als u een kruipruimte heeft of gewoon uw kelder gebruikt voor opslag, kan een eenvoudig geval van condens hardhouten vloeren naar het bovenste niveau buigen en schadelijke schimmel produceren.

Als je een doorweekte kelder hebt, ben je niet alleen. De American Society of Home Inspectors, gevestigd in Des Plaines, IL, schat dat 60 procent van de Amerikaanse huizen natte kelders heeft en 38 procent risico loopt op schimmel in de kelder.

Het water komt meestal uit regenval en smeltende sneeuw. Zelfs een kleine storm kan een overstroming veroorzaken. Een huis met een dak van 1500 vierkante voet gooit 1000 liter water voor elke centimeter vallende regen. In moeilijkere gevallen is het probleem stijgend grondwater, dat zelfs door een ondergrondse bron kan worden gevoed. Zodra het water zich rond uw fundering ophoopt, dringt het door barsten, voegen en poreus materiaal naar binnen.

Condensatie

Condensatie

Ook bekend als zweten, wordt condensatie weergegeven als druppeltjes water, natte plekken of plassen op keldervloeren en muren. Het gebeurt wanneer vochtige, warme lucht op koele funderingsmuren of niet-geïsoleerde koudwaterleidingen, vochtige tapijten, roestapparaten en kelderdemping stoot. In kruipruimtes stimuleert condensatie houtrot en insecten en kan triplex knikken en delamineren.
Diagnose: Condensatie kan gemakkelijk worden verward met spoelen of onder water. Om het de anderen te vertellen, plakt u uw film op vochtige plaatsen en controleert u deze na een dag. Wanneer zich vocht op het buitenoppervlak van de film vormt, condenseert water uit de lucht. Als er zich vocht aan de onderkant van de folie vormt, sijpelt water van buiten naar binnen.

Eenvoudige remedies: begin met de eenvoudige dingen. Als je een volledige kelder hebt, ventileer deze dan door ramen te openen en ventilatoren te laten draaien. Overweeg ook het installeren van een luchtontvochtiger (ongeveer $ 230 voor een zware eenheid die 50 pinten in 24 uur verwerkt), ideaal op een plaats in de buurt van gemakkelijke afvoer. Sommige experts beweren dat het verlagen van de luchtvochtigheid in een kelder meer vocht opzuigt, omdat vocht van nature naar hogere niveaus migreert. Maar zoals Chris Carter, van Ever-Dry in Fort Wayne, Indiana: “De luchtontvochtiger kan 10 tot 20 procent meer vocht opnemen, maar kan het gemakkelijk aan.” Bottom line: een droger kelder.

Tijdens de koudere maanden, zet het vuur hoger in de kelder. Isoleer ook alle koudwaterleidingen met schuimisolatie om te voorkomen dat vochtige lucht er contact mee maakt en zorg ervoor dat de wasopeningen zonder lekkage naar buiten komen. Droog ten slotte geen kleding op een lijn in de kelder en sla daar geen nat brandhout op.

slotte geen kleding

Een andere effectieve oplossing zijn vochtbestendige wanden met een waterdichte coating, zoals de DryLok Waterproofer van UGL (ongeveer $ 20 per gallon). Xypex’s Hi-Dry ($ 21 voor £ 5) heeft een iets andere aanpak. Het is een kristallijne penetrant die betonnen poriën verstopt.
Als je huis een kruipruimte heeft in plaats van een volledige kelder, bedek je de vloer in de kamer met plasticfolie. Polyethyleen van 6 mil is de meest duurzame en royaal overlappende naad. U kunt ook overwegen het aantal ventilatieopeningen te verhogen om de luchtcirculatie te bevorderen die vocht afvoert.