Inspiratie voor Erfgoeddag 2019

Flap Aspiratiegids Erfgoeddag 2019Op zondag 28 april 2019 is het Erfgoeddag. Met Hoe maakt u het?’ als centraal thema gaat het dit jaar over oude beroepen, ambachten en hoe we ze doorgeven aan volgende generaties.

Laat mensen het vakwerk voelen, beleven en appreciëren. Maar ook bij erfgoedwerk komt vakmanschap kijken. Restauratie en preventieve conservatie is haast per definitie vakwerk.

Erfgoeddag is het moment om het lokale erfgoed in de kijker te plaatsen. Elke activiteit moet een duidelijke link hebben met roerend en immaterieel erfgoed. Op www.erfgoeddag.be vind je de inspiratiebrochure en interessante tips.

Je kan ook een snuisteren in het inspiratieboek ‘Een toekomst voor ambachten’ of je laten inspireren door de kennisbank van ETWIE.

Welke activiteiten kunnen het allemaal zijn?

De mogelijkheden zijn eindeloos:  workshop, demonstratie, tentoonstelling, fietstocht, wandeling, filmvoorstelling, multimedia-presentatie, theatervoorstelling, concert, evocatie, markt, rondleiding, lezing, debat, quiz, zoektocht, …

Activiteiten kunnen ingeschreven worden tot en met vrijdag 11 januari 2019. Alle praktische informatie over inschrijvingen vind je hier. Hoe sneller je inschrijft, hoe sneller je weet of je activiteit in orde is.

Promotie

Ophangen banner Erfgoeddag HollebekeSamen met je inschrijving kan je online ook het nodige promotiemateriaal bestellen. Voor het nationale promotiemateriaal betaal je steeds handelings- en verzendingskosten. Daarom wil Erfgoedcel CO7 het gewenste promotiemateriaal voor de regio bundelen, in z’n totaliteit bestellen en één keer de handelings- en verzendingskosten betalen.
Geef het gewenste nationale promotiemateriaal door per mail (in plaats van het in te voeren in de databank van FARO). Erfgoedcel CO7 verspreidt in maart 2019 het bestelde nationale promotiemateriaal samen met de regionale folder en betaalt de kosten.
Als organisator van een Erfgoeddagactiviteit kan je de ErfgoedApp gebruiken om extra informatie aan te bieden aan je bezoekers.

 

  • Uit evaluatie blijkt dat een activiteit succes heeft wanneer deze een uniek karakter heeft.
  • Mensen komen graag eens op een bijzondere locatie of doen graag iets dat anders niet mogelijk is. Presenteer je activiteit op een locatie gelinkt aan het thema of gun het publiek een blik achter de schermen.
  • Probeer nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan, kijk eens over het muurtje. Houd er rekening mee dat ook op Erfgoeddag gezinnen een belangrijke doelgroep vormen.

Meer dan 1 dag

Vaak wordt opgemerkt dat er veel tijd en energie gestoken wordt in een activiteit voor één dag. Je Erfgoeddagactiviteit kan een mooie start zijn van een tentoonstelling of het eindpunt vormen van een langer traject. Een activiteit van Erfgoeddag (opnieuw) organiseren i.s.m. een school in de week na Erfgoeddag kan ook een optie zijn.
Of je kan een activiteit koppelen aan andere evenementen, zoals:

  • Nacht van de Geschiedenis (Davidsfonds): dinsdag 19 maart 2019 met als thema ‘meesterschap’ (gekoppeld aan het project van Toerisme Vlaanderen over ‘Vlaamse Meesters’);
  • Dag van de Dans: zaterdag 27 april 2019.

Ondersteuning vanuit Erfgoedcel CO7

Je kan Erfgoedcel CO7 altijd contacteren om mee na te denken over ideeën of activiteiten.
Er is praktische ondersteuning voorzien via de CO7-uitleendienst.
Er is financiële ondersteuning mogelijk via het projectsubsidiereglement van Erfgoedcel CO7 – indiendatum uiterlijk 1 januari 2019.

 

Contactpersonen