Intergenerationeel project Eetbaar Landschap

Intergenerationeel project - Langemark-Poelkapelle 
Kinderen en ouderen fermenteren groenten in wzc De Boomgaard in Langemark-Poelkapelle.
© David Samyn | Inagro

 

Wat is jouw lievelingseten? Via dit toegankelijke thema wisselden enerzijds bewoners van het woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark-Poelkapelle en kinderen van het 4de leerjaar van VBS Madonna en anderzijds bewoners van het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis en kinderen van het 4de leerjaar van VBS Sint-Benedictus ervaringen, verhalen en kennis uit rond voedsel in de Zuidelijke Westhoek vroeger en nu.

Opzet

De leerlingen leerden meer over wat er vroeger werd gegeten, welke gerechten toen nog niet gekend waren, dat vroeger niet alles in de supermarkt gekocht kon worden, hoe je eten kan bewaren zonder koelkast … Tijdens een les interviewtechnieken op kindermaat bereidden de kinderen enkele vragen voor. De ouderen doken in hun herinneringen uit hun kindertijd. Oude foto’s uit de streek, filmpjes over land- en tuinbouw, recepten van vroeger, koffiebonen en zoethout vormden een geheugensteuntje.

Tijdens het fermenteren van groenten gingen de kinderen en ouderen gingen in gesprek over eten vroeger en nu. Ze gingen aan de slag met rode biet, witte kool en wortelen volgens deze oude bewaarmethode. Op Erfgoeddag op zondag 23 april kan je het fotoverslag bekijken en proeven van de gefermenteerde groenten in wzc De Boomgaard te Langemark-Poelkapelle en wzc Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis te Poperinge.

Enkele leerlingen en bewoners werden kort geïnterviewd. Het resultaat hiervan kan je beluisteren onder de luisterboom op het familiefestival van de Kinderbrouwerij in Reningelst op 28 augustus. De activiteit werd afgesloten met een quiz waarbij ouderen en jongeren hun kennis moesten samenleggen. Voor hun inzet kregen de kinderen snoep uit het verleden mee naar school en mochten de bewoners genieten van een streekproduct.

Partners

Dit is een project van CAG, CO7 en Inagro, met steun van het Leaderprogramma Westhoek en de Provincie West-Vlaanderen.Contactpersonen