Keldercondensatie is de reden waarom kelders muffe en beschimmelde geuren ontwikkelen. Natte keldergeuren zijn nooit aangenaam. Er zijn manieren om geuren in de kelder kwijt te raken, maar het is beter om ze in de eerste plaats niet te hebben. Kelders kunnen soms erg vochtig zijn, dus hoewel u condensatie niet volledig kunt elimineren, kunt u het minimaliseren door enkele van deze stappen te nemen.

Verhoog de temperatuur

U kunt de condensatie in uw kelder verminderen als u de temperatuur verhoogt. Dit vermindert ook de luchtvochtigheid.

Dek vuil met plastic

Kelders van nieuwe huizen hebben de neiging om veel vocht vast te houden, wat kan worden veroorzaakt door een grote ophoping van vuil. Vocht treedt op omdat vuil water wordt geabsorbeerd. U kunt dit probleem minimaliseren door een laag plastic op het vuil aan te brengen. Op deze manier is de fundering van het huis veilig tegen druppelend water.

Isoleer de kelder

Het meest vochtige gebied in de kelder is meestal rond koudwaterleidingen. Dit is niet zo’n groot probleem als het lijkt. In werkelijkheid heeft de kelder alleen isolatie nodig. Isoleer de waterleidingen om uw kelder te beschermen tegen vocht en condensatie. Isoleer ook de muren.

Installeer een uitlaatventilator

Installeer een uitlaatventilator

Houd er rekening mee dat condensatie zich ook kan ophopen als uw kelder niet goed wordt geventileerd. Installeer een afzuigventilator om frisse lucht in de kelder te brengen en condensatie te minimaliseren.

Controleer de droger

Als uw droger naar de kelder leidt, vervang deze dan door een ventilatieopening aan de buitenkant van uw huis. Drogers voeren vochtige lucht uit. Als er lucht in de kelder stroomt, zal de condensatie verslechteren.

Installeer een luchtontvochtiger

Ontvochtigers lossen het probleem niet op vanuit de wortel, maar ze verminderen wel condensatie in de kelder door de vochtige lucht te absorberen. Controleer regelmatig uw luchtontvochtiger wanneer u er een in de kelder installeert. Luchtontvochtigers vullen zich meestal sneller met water als ze ergens vochtig zijn. Mogelijk moet u uw ontvochtiger meerdere keren per dag legen.

Verwijder het meubilair

Verwijder het meubilair

Verwijder meubels uit de kelder en droog het grondig af als u het nat ziet worden.

Installeer een airconditioner

U kunt condensatie in de kelder ook minimaliseren door een airconditioner te installeren. Houd er rekening mee dat het condensatieniveau in uw kelder afhankelijk is van de seizoenen. Houd uw kelder in de zomer op een vochtigheidsgraad van minder dan 65 procent om schimmelgroei te voorkomen.