Een probleem dat uw gezondheid en huis kan beschadigen. Vochtproblemen in bestaande kelders komen veel voor, maar worden vaak verkeerd begrepen of verkeerd behandeld. In een kelder die zelden wordt gebruikt en gescheiden van de leefruimtes erboven, is dit misschien geen groot probleem. De meeste kelders in Minnesota zijn echter via leidingen of andere openingen verbonden met de rest van het huis. Bovendien worden kelders steeds vaker gebruikt als afgewerkte woon- en slaapkamers. In deze gevallen zijn vochtproblemen niet alleen vervelend en ongemakkelijk, maar kunnen ook leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Schimmels en meeldauw kunnen groeien in vochtige tapijten en onder wandbekleding. Het afwerken van een kelder zonder eerst de vochtproblemen aan te pakken, kan leiden tot verslechtering van de gezondheidstoestand en ook tot aanzienlijke schade. Kelderwaterproblemen zijn oplosbaar, maar er zijn kosten aan verbonden om het goed te doen.

Begrijp het probleem

 
Om vochtproblemen in de kelder te corrigeren, is het noodzakelijk om te begrijpen waar het water vandaan komt en met welke mechanismen het in de kelder kan komen. Er zijn slechts drie bronnen van vocht:

  • Vloeibaar water uit regen- of grondwater
  • Vochtbronnen binnenshuis, zoals bevochtigers, niet-geventileerde wasdrogers, badkamers en koken, evenals het vocht in beton na de bouw.
  • Vochtige buitenlucht die de kelder binnenkomt en op koelere oppervlakken condenseert.

Vocht wordt overgebracht van de buitenkant van het gebouw naar het interieur van de kelder door vier mechanismen:

  • Vloeibare waterstroom
  • Capillaire zuiging
  • Dampdiffusie
  • Luchtbeweging

Soms kunnen problemen worden teruggevoerd op een slechte constructie met barstende, zinkende fundamenten. In veel gevallen kunnen huizen en kelders echter structureel gezond zijn, maar ze zijn vaak niet goed gebouwd om waterafvoer aan te kunnen. Het is gebruikelijk om het oppervlak van de grond weg te houden van de fundering of het ontbreken van een goed goot- en regenpijpsysteem. Ontbrekende of niet-functionerende ondergrondse afwateringssystemen worden ook relatief vaak gevonden. Deze problemen kunnen allemaal worden aangepakt en gecorrigeerd als een systematische aanpak wordt gebruikt.

wordt gebruikt

Deze pagina beschrijft in het kort vochtbronnen, mechanismen voor vochtbeweging en typische vochtproblemen in de kelder. Vervolgens wordt een stapsgewijs proces voor het aanpakken van elk probleem gepresenteerd, samen met verschillende gedetailleerde benaderingen om het probleem op te lossen.

Luchtvochtigheid binnenshuis

Vocht wordt gegenereerd in de kelders van mensen en hun activiteiten. Veel voorkomende bronnen zijn bevochtigers, ongeventileerde wasdrogers, douchen en koken. Wanneer kelders klaar zijn, nemen deze activiteiten toe.
Een andere bron die als intern kan worden beschouwd, is het vocht in nieuw beton na de bouw. In een typisch huis kan dit 0,2 gallons per vierkante voet muur en 0,1 gallons per vierkante voet vloer zijn. Het kan vele maanden of zelfs jaren duren voordat een nieuw huis zijn omgeving in balans brengt.