Naast het veroorzaken van gezondheidsproblemen, kan vocht de bouwmaterialen en componenten beschadigen. Bijvoorbeeld:

Langdurige vochtige omstandigheden kunnen leiden tot de kolonisatie van bouwmaterialen en HVAC-systemen door schimmels, bacteriën, houtrottende schimmels en insectenplagen (bijv. Termieten en timmermieren).
Chemische reacties met bouwmaterialen en componenten kunnen ertoe leiden dat bijvoorbeeld structurele bevestigingsmiddelen, bedrading, metalen dakbedekking en conditioneringsrollen corroderen en vloeren of daklijmen defect raken.

defect raken

In water oplosbare bouwmaterialen (bijv. Gipsplaat) kunnen terugkeren naar de oplossing.

Houten materialen kunnen kromtrekken, zwellen of rotten.

Baksteen of beton kan worden beschadigd tijdens freezethaw-cycli en door zoutafzetting onder het oppervlak.

Verven en vernissen kunnen beschadigd raken.

De isolatiewaarde (R-waarde) van thermische isolatie kan worden verlaagd. De volgende foto’s tonen een deel van de schade die kan voortvloeien uit vochtproblemen in gebouwen.

vochtproblemen in gebouwen.

Hoe water problemen in gebouwen veroorzaakt Vermeld waterschade en het eerste beeld dat bij de meeste mensen opkomt, is vloeibaar water in de vorm van regen, leidinglekken of overstromingen. Veel waterlekken zijn gemakkelijk te detecteren. Als het regent, kan water rond dakramen druppelen of kan een kruipruimte zich met water vullen. Als een toilettoevoerleiding breekt, zal de vloer waarschijnlijk onder water komen te staan. Aan de andere kant zijn veel watergerelateerde problemen minder duidelijk en kunnen ze moeilijk te detecteren of diagnosticeren zijn. De lijm die de vloer aan een betonnen plaat vastzet, kan bijvoorbeeld niet goed uitharden als de plaat vochtig is, wat resulteert in losse vloeren en microbiële groei in de lijm. Of, vochtige binnenlucht kan condenseren op de koele achterkant van vinylbehang dat een buitenmuur bedekt, waardoor ideale omstandigheden voor schimmelgroei ontstaan. Deze problemen zijn minder duidelijk dan een lek, omdat er geen water over de vloer loopt en de echte schade buiten het zicht onder de vloer of achter behang wordt veroorzaakt. Vochtproblemen kunnen worden voorkomen. Ze gebeuren pas als water uit een bron in een deel van een gebouw komt dat droog moet zijn. De daadwerkelijke schade begint nadat voldoende vocht is opgestapeld om de limiet voor veilig vochtgehalte van vochtgevoelige materialen te overschrijden.